Vandaag werd het tweede mapje met wandelroutes van Aggie van Dongen gepresenteerd, Wandelen rond de Turfvaart. Zundert Breed was bij haar te gast.
Aggie, geboren in Klein Zundert, getogen in Zundert, woont al ruim 30 jaar in hun gezellige huisje samen met man Ton. Aggie komt uit een warm, groot gezin en heeft zelf 4 kinderen. Daarnaast was ze jarenlang gastouder voor andere jonge kinderen. In zo’n 28 jaar tijd heeft ze ruim 60 kindjes onder haar hoede gehad. Haar oudste oppaskind heeft nu zelf een kleintje, daar past Aggie nu ook op. En met 4 kleinkinderen en nog 2 op komst heeft ze haar handen wel lekker vol. Haar kleinkinderen zijn haar grootste hobby, maar natuurlijk ook het bloemencorso en sinds een jaar of 7 wandelt ze veel.
Ze kan zich nog goed herinneren dat ze vroeger samen met haar vader op zondag gingen kuieren, zoals dat toen genoemd werd. Samen naar het bos achter de Moerse Bossen, of de welbekende beelden bekijken op Oekel en daarna een ijsje halen bij Tinus Havermans. Dat was een echt uitje. Het wandelen is er eigenlijk wel met de paplepel ingegoten.
Met de dames van de Veldstraat heeft ze al heel wat kilometers wandelend afgelegd. De laatste jaren liep Aggie ook regelmatig tochten van 25 of 30 kilometer en dat vond ze ook geweldig. Een vroege ochtendwandeling, de wereld wakker zien worden, dat is echt genieten.
Samen met vriendin Els heeft ze, verdeeld over een aantal weekenden, de Dommelroute gelopen, van Peer naar den Bosch. Een groot nadeel daarvan is, je loopt van punt A naar B, maar je auto staat nog bij A. Dat was steeds een gepuzzel om dat goed voor elkaar te krijgen. Deze route was echter zo leuk dat hieruit het idee ontstond om de Aa of Weerijs routes te gaan maken, maar dan moesten het wel rondjes worden, in plaats van een lange route. Het resultaat was negen rondjes langs de Aa of Weerijs, van Zundert naar Breda. Op deze wandelroutes kwamen hele leuke en positieve reacties.
Reden om een tweede reeks routes uit te gaan stippelen, maar nu rondom de Turfvaart. Al lopend worden de routes uitgestippeld, maar deze keer zijn de routes van gemiddeld 12 km ook te splitsen in twee kortere routes. Er is zoveel mogelijk geprobeerd om halverwege een horecagelegenheid aan te kunnen doen voor een kopje koffie met wat lekkers. Ook het zoeken naar geschikte startlocaties om voldoende te kunnen parkeren is soms een puzzel. Voor een route daadwerkelijk af is zitten er alweer heel wat kilometers lopen en een hoop geregel in. Steeds als er een route af is gaat de zus van Aggie met een vriendin test lopen en worden indien nodig nog wijzigingen aangebracht.
Aggie heeft zichzelf als doel gesteld om ieder jaar het jaartal in aantal kilometers te lopen. Dat is omgerekend, gemiddeld bijna 6 km per dag. Ze loopt dat niet dagelijks maar met bijvoorbeeld een route van 30 km heb je al bijna voor een week gelopen. Met warm weer loopt Aggie liever niet, dat haalt ze in de herfst of de winter wel weer in.
Vandaag was het dan zover, de eerste verkoopdag van de Turfjes, de routes langs de Turfvaart. Gepland was om dit vanuit het Pannehûske te doen, maar dat kon vanwege de Corona niet doorgaan. Dit werd, geheel coronaproof, vanuit haar eigen huis opgelost. Met de voortuin in herfstsfeer aangekleed en een gezellig tafeltje bij de voordeur, startte om tien uur vanochtend de verkoop. De eerste boekjes werden uitgereikt aan Mary-Ann  en Dimphy .
Aan de verkoop was ook een wedstrijd gekoppeld. Uit de vooraf gereserveerde mapjes zijn 30 mensen geloot, die op een later tijdstip, onder begeleiding van een gids een mooie wandeling gaan maken.
Of er een derde deel komt dat betwijfelt Aggie. Het is wel heel veel werk en ook een verantwoordelijkheid. Maar wie weet ? De reacties zijn heel positief en sinds de Corona is wandelen voor veel mensen een mooie uitlaatklep.
Artikel Zundert Breed 31/10/2020